mindfulness & MBCT

mindfulness & MBCT

"Besteed liefdevolle aandacht aan jezelf"

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een bewezen effectieve therapie bij onder meer stress, angst, emotie eten, overmatig controle behoefte, depressie, burn-out en verslaving.

Mindfulness MBCT 

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een bewezen effectieve therapie bij onder meer stress, angst, emotie eten, overmatig controle behoefte, depressie, burn-out en verslaving.

Hoe doorbreekt bbb psychologie met MBCT patronen?

Vaak zijn we wel bewust van de klachten, maar weten we niet goed hoe we die kunnen transformeren. Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) helpt jou bij het vergroten van je bewustzijn en geeft je direct handvatten voor in het dagelijks leven om patronen die deze klachten veroorzaken te doorbreken.

Een MBCT traject richt zich op het in kaart brengen van belemmerende patronen waardoor de klachten ontstaan. Door aandacht te geven aan deze patronen en de dieper liggende (emotionele) oorzaken te behandelen kan je de klachten doorbreken.

De behandeling bestaat uit verschillende (cognitief gedrags-) therapeutische interventies waaronder mindfulness. Je krijgt praktische handvatten en oefeningen mee zodat je het patroon daadwerkelijk in je leven kan transformeren.

MBCT | behandelen van de oorzaak

Sommige ervaringen in ons leven hebben ons op een emotioneel niveau geraakt en hebben een impact op ons gehad. Deze emoties blijven als een rode draad in ons leven terug komen. Onbewust vormen zij emotionele thema's.

Uit die emotionele thema's volgen onze overtuigingen, waaruit patronen van gedachten, gevoelens en gedragingen ontstaan. Het kan zijn dat deze patronen voorheen een goede functie hadden, maar dat deze patronen nu tegen jou werken.

Emotionele thema's zijn ongemakkelijke gevoelens die we over onszelf hebben en die we liever niet willen voelen. We ontwikkelen patronen om dit negatieve gevoel te vermijden. Het patroon wordt onze comfortzone. Om het gevoel te vermijden, kan het gebeuren dat we het patroon steeds harder nodig hebben. Met als gevolg dat het tegen ons werkt en er klachten ontstaan. Ondanks de klachten is het toch heel lastig dit te veranderen. Dat komt omdat we de patronen zo gewend zijn. Ergens zijn we gaan geloven dat we niet anders kunnen dan het patroon te volgen. Het patroon kost ons teveel energie en spanning (onbewust of bewust) en knaagt aan ons zelfvertrouwen.

Door MBCT krijg je inzicht in jouw patronen. Je leert om te gaan met de lastige gedachten, gevoelens en gedragingen van jezelf. Je gaat hier de juiste aandacht aan geven. Hierdoor krijg jij steeds meer grip op jezelf en groeit je zelfvertrouwen. Het geeft je de ruimte om bewuster en op een nieuwe manier te reageren. Je zal keuzes maken die beter voor jou zijn. Hierdoor worden disfunctionele patronen doorbroken en kan je een positieve switch maken. Je zal hierdoor (weer) je balans vinden en gelukkiger je leven leiden.

Wat is mindfulness?

Mindfulness wordt ook wel een aandachts- en ontspanningsoefening genoemd. Een onderdeel van mindfulness is het aanschouwen van je gedachten en je omgeving zonder afgeleid te raken. Je kan je aandacht beter focussen.

Een ander aspect van mindfulness is dat je leert meer aandacht te hebben voor je lichaam. Hierdoor merk je sneller signalen van je lichaam op waardoor je beter voor jezelf kan zorgen. Je leert oefeningen/ methoden die je bij spanning kan gebruiken om weer te ontspannen.

Je leert aandacht te hebben voor wat er op dat moment speelt en nodig is. Doordat je de rust in jezelf leert vinden, kom je meer in je kracht te staan. Hierdoor kan je adequater reageren in complexe situaties.

Verder helpt mindfulness met het omgaan van lastige emoties zoals; verdriet, boosheid, angsten etc. Je leert deze emoties de ruimte te geven zonder erdoor te worden meegesleept. Zo kan je b.v. ook leren om met chronische pijn om te gaan, dit te aanvaarden en zonder er extra lijden aan toe te voegen zoals frustratie, verdriet, angst.

Je omgang met lastige gevoelens veranderd waardoor je mentaal sterker wordt en meer zelfvertrouwen hebt om met lastige situaties om te gaan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van mindfulness ons welzijn positief resultaat oplevert. Wil jij een mindfulness training volgen? Kijk hier onze agenda voor een training bij jou in de buurt.

Wat kan je van de behandeling verwachten?

✦ Door deze behandeling zal je starten met je eigen mindtraining waardoor je mentaal en emotioneel sterker zal worden en meer grip op jezelf zal krijgen.
✦ Gedurende de coaching vinden momenten van inzicht plaats waardoor zelfkennis groeit
✦ Je zal inzicht krijgen in een disfunctioneel patroon waaruit jouw klachten ontstaan en ontvangt de inzichten en handvatten hoe je deze zelf kan transformeren
✦ Je zal verschillende mindfulness oefeningen leren beoefenen en hoe je deze in je dagelijks leven kan inzetten.
✦ Je ontwikkelt meer aandacht en ontspanning
✦ Je leert baas te worden over je gedachten
✦ Je innerlijke communicatie zal zich verbeteren.
✦ Je komt meer in contact met je lichaam, je gevoelswereld
✦ Je leert vriendelijk om te gaan met (lastige) gevoelens en emoties voor meer (be)grip
✦ Diepere emotionele inprenten en overtuigingen krijgen de aandacht waardoor belemmerende patronen doorbroken worden waaruit klachten en/of negatieve gevolgen ontstaan
✦ Je zal (zelf)compassie en (zelf)waardering ontwikkelen
✦ Je ontwikkelt een stabielere en positieve levenshouding t.o.v. tegenslagen
✦ Je komt dieper in contact met jezelf waardoor je minder nodig hebt en je gelukkiger zal voelen
✦ Je ontvangt toegang tot ons online thuisprogramma MIJN Mindtrainers waardoor je extra ondersteuning ontvangt, o.a. thuisopdrachten, mindfulness audio opnamen en verdiepende video's.
✦ Dit traject komt bij organisaties in aanmerking voor het vitaliteit en persoonlijk ontwikkelingsbudget. De training kan op maat worden geïmplementeerd als preventief gezondheidsprogramma en voor duurzame inzetbaarheid binnen bedrijven, het onderwijs en zorg organisaties.

De behandeling is echt iets voor jou als..

✦ Je open staat om coach van jezelf te worden voor meer zelfinzicht en zelfsturing
✦ Je behoefte hebt om bepaalde belemmerende patronen daadwerkelijk los te laten omdat ze niet goed voor je zijn
✦ Je wilt onderzoeken hoe je naast je (drukke) leven op een gezonde manier meer aandacht en ontspanning in je leven krijgt
✦ Je beter wilt leren omgaan met gedachten, (lastige) gevoelens en emoties
✦ Je bereid bent om praktische handvatten te integreren in je dagelijks leven en per dag 15 minuten te reserveren voor het doen van oefeningen

Kosten, duur & locatie

Een basis MBCT traject bestaat uit minimaal 8 sessies. Uurtarief is 105 euro p.u. De duur van de behandeling wordt afgestemd op wat nodig is om de klacht te verhelpen. In de intake geven wij hierover advies. 

Maak gerust gebruik van een gratis kennismakingsgesprek om te bespreken of deze behandeling bij jou past. Mail je verzoek naar: kim@bbbpsychologie.nl